ERFCOACHVERHAAL | ‘‘Eiwitteelt: kansen voor de boer?’’

Eiwit is een voedingsstof en een bouwstof welke belangrijk is voor onze dagelijkse voedingsbehoefte. We vinden het in vlees, vis en zuivel, maar ook in graanproducten en peulvruchten. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke. Ook zoeken consumenten vaker naar producten die regionaal worden geteeld. Kansen voor de boer? Jazeker, maar de overstap naar plantaardige eiwitteelt gaat niet altijd over rozen.

Eiwitgewassen, zoals veldbonen en erwten, worden vanaf de vorige eeuw al wel in meer of mindere mate geteeld, maar puur financieel gezien was het vaak niet zo winstgevend. Toch hebben deze gewassen veel voordelen: ze passen als rustgewas goed in de vruchtwisseling, bevorderen de biodiversiteit en binden stikstof uit de lucht wat goed is voor de bodem. Daarnaast kunnen veldbonen en erwten in de dierhouderij als regionaal geteeld krachtvoer een goede aanvulling zijn op het veevoer en daarmee bijdragen aan duurzaam ondernemen. Lupine en veldbonen worden ook steeds vaker in verschillende voedingsproducten toegepast. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) kan helpen met subsidies voor de teelt van eiwitgewassen.

Al deze voordelen maken eiwitteelt interessanter voor boeren, maar het vraagt wel om de nodige kennis, vakmanschap en begeleiding om tot een succesvol resultaat te komen. Bereidheid om hierin te willen investeren is nodig, want een misoogst ligt snel op de loer. Provincie Overijssel heeft in de afgelopen jaren verschillende projecten voor eiwitteelt ondersteund in de vorm van kennisuitwisseling en transitievergoeding. Ook voor het komende jaar is of komt er budget beschikbaar. Kijk voor een overzicht van actuele regelingen op regelen.overijssel.nl.

Kortom: eiwitteelt biedt veel voordelen en dat maakt het voor een bredere groep ondernemers interessanter om in te stappen in eiwitteelt, wellicht ook voor jouw bedrijf. Wil je meer inzicht in wat mogelijk en onmogelijk is? De erfcoach denkt graag met je mee.

Meld je (tot 1 januari 2026) aan voor een kennismakingsgesprek: https://erfcoachoverijssel.nl/
Daarna mag het via https://aanmelden.boerenperspectief.nl/overijssel/
—————————————————————————————————————————-

ERFCOACH
Hendry van Ittersum

Sinds 2018 mag Hendry deel uitmaken van het team erfcoaches in Overijssel. Zijn roots liggen in de agrarische sector, eerst als melkveehouder in de polder Mastenbroek, nu als erfcoach in Overijssel en plattelandscoach in Utrecht. Daarnaast houd hij zich bezig met verschillende agrarische projecten op het gebied van bodem, eiwittransitie en kavelruil.

In de gesprekken met ondernemers gaat het over de toekomst van het erf; waar wil je naartoe en welke stappen kun je nemen om dit doel te bereiken? Hendry vindt het mooi om als erfcoach te kunnen helpen bij het uitstippelen van een nieuwe route voor de toekomst met een realistische blik. Als oud-melkveehouder kent  hij de dynamiek van het boerenerf en herkent hij de zaken waar je als ondernemer tegenaan kan lopen. Dit komt van pas in de gesprekken die hij met ondernemers voert op de plek die voor hem het meest vertrouwd is: bij jou aan de keukentafel.

Neem vrijblijvend contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.